Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...
Potwierdzona naukowo dietetyczna rewolucja!
Nie musisz rezygnować z ukochanych produktów (nawet z czekolady, kawy i wina!). Możesz szybko zmniejszyć tkankę tłuszczową, wzmacniając jednocześnie mięśnie oraz poprawiając swoje samopoczucie i zdrowie. Wszystko bez głodówki i wyczerpujących ćwiczeń fizycznych. Nie wierzysz w cuda? Bardzo dobrze. Wystarczy, że uwierzysz w naukę.
Dwoje dietetyków z Uniwersytetu...
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...
Shaquille O’Neal uwielbia jedzenie. W zasadzie fani programu Inside the NBA mogą być pewni, że członek Koszykarskiej Galerii Sław opowie swoim współprowadzącym o tym, co dokładnie zjadł na obiad, podczas gdy oni będą analizować sytuacje meczowe.
Miłość Shaqa do jedzenia i rodzinnego gotowania zaczęła kiełkować już w dzieciństwie, kiedy to jeszcze dla niego i trójki rodzeństwa gotowała mama....
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.
Tessa Capponi-Borawska
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie?
Ta książka to opowieść o autorskiej...
"
Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety .
„W książeczce tej starałam się zebrać wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole. Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: - sękacz, który jednak tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie z rożnami, wykonać mogą. Taka baba...
"
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety .
„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...
"Praktyczny poradnik dla każdej księgowej. Opracowanie oparte na przykładach i wyjaśnieniach eksperta, m.in. jak stosować zmienione przepisy ustawy o rachunkowości… "
"Nowe przepisy bardzo restrykcyjne Wielka rola państwa Mamy teraz ostre przepisy dotyczące m.in. sprzedaży gruntów rolnych. Kto i na jakich zasadach może kupić ziemię, jak wyglądają kwestie dziedziczenia? - wyjaśniamy w naszym poradniku. Pokazujemy rewolucyjne zmiany dotyczące przenoszenia własności gospodarstw należących do prywatnych właścicieli. Przepisy te utrudnią, a czasami nawet uniemożliwią...
Odpady powinny być magazynowane w sposób uwzględniający ich właściwości chemiczne i fizyczne, w tym stan skupienia, oraz zagrożenia, które mogą powodować te odpady oraz przez określony czas. Na początku 2021 roku weszły przepisy, które wprowadziły zmiany dotyczące zasad magazynowania odpadów, a od 23 września 2021 obowiązują kolejne zmiany. Które przepisy stosujemy obecnie? I jak się w tym wszystkim...