Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Logo

Czytaj Nas
Audiobooki , Ebooki , E-prasa

główne menu

Nowości Wydawnictwa Sonia Draga Nina Majewska-Brown Szkoła magicznych zwierząt
Partner nexto

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 28,40 zł (zawiera 5 % VAT)

  • EPUB (znak wodny)
  • MOBI (znak wodny)

Agnieszka Jeż 

09.09.2016

polski

184

Wydawnictwo RM

978-83-7773-639-5

Opis:

"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy.

Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

 

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry."

Opinie o produkcie


Bądź pierwszą osobą, która doda opinię. Kliknij tutaj.
 
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook
Forma zakupuCena

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 28,40 zł (zawiera 5 % VAT)
    • EPUB (znak wodny)
    • MOBI (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Czytniki w SUPEROFERCIE

Nowości

  1. 1.Prawda. Krótka historia wciskania kitu
  2. 2.Psychopaci
  3. 3.Fiedler. Głód świata
  4. 4.Co nas (nie) zabije
  5. 5.Trzy kobiety
  6. 6.Tyson Fury. Bez maski. Autobiografia
  7. 7.Zimbardo w rozmowie z Danielem Hartwigiem
  8. 8.Słynne procesy II Rzeczypospolitej
  9. 9.Antyrak. Nowy styl życia
  10. 10. Zielone oczy

Najchętniej kupowane

  1. 1.Co nas (nie) zabije
  2. 2.Wielki Następca. Niebiańskie przeznaczenie błyskotliwego towarzysza Kim Dzong Una
  3. 3.O północy w Czarnobylu
  4. 4.Lata nadziei: 17 września 1939 - 5 lipca 1945
  5. 5.Herezje i prawdy
  6. 6.Historia Polski od 11 listopada 1918 do 17 września 1939
  7. 7.Książka moich rozczarowań
  8. 8.Europa na winnych szlakach
  9. 9.Myśl w obcęgach. Studia nad psychologią społeczeństwa Sowietów
  10. 10.Kropki nad i / Dziś i jutro